preskoči na sadržaj

Osnovna škola Luka Sesvete

Vijesti iz života škole

TERENSKA NASTAVA UČENIKA SEDMIH RAZREDA

Autor: Gordana Grujić, 24. 10. 2022.

Učenici sedmih razreda zajedno sa svojim razrednicama 18. listopada posjetili su Varaždin-jedan od najljepših i najočuvanijih baroknih gradova u Hrvatskoj, i Čakovec- grad hrvatskih velikaša Zrinskih.

U nastavku pročitajte sve detalje njihovog puta!

 

 

U VARAŽDINU I ČAKOVCU

Dan 18. listopada 2022. učenici sedmih razreda jedva su dočekali. Konačno su sa svojim prijateljima i učiteljicama mogli na dugo iščekivanu terensku nastavu. Okupili su se na školskom parkiralištu u 8 sati, uskoro su svi bili u autobusima i avantura je mogla započeti. Iako je vožnja do Varaždina bila kratka, učenici su je iskoristili za razgovor s voditeljima putovanja i druženje s prijateljima i učiteljicama. Tijekom vožnje do Varaždina voditeljica putovanja govorila je o prirodnim i povijesnim znamenitostima Varaždinske i Međimurske županije.

U BAROKNOM VARAŽDINU

Učenici su tijekom vožnje istaknuli kako je Varaždin lijepo uređen te su se veselili razgledavanju, prvo gradskog groblja zatim povijesne gradske jezgre. Kod gradskog groblja učenike je dočekalo stručno vodstvo koje je na popularno-znanstveni način objasnilo važnost Varaždina u hrvatskoj kulturi te pokazalo ljepote Staroga grada, groblja, trgova, ulica palača i crkava. Učenici su čili i zanimljive priče o životu u Varaždinu, a dvije učenice nagrađene su sladoledom jer su znale odgovor na pitanja o obloj balkonskoj ogradi i što Varaždinci jedu za doručak. Ograda je obla zbog krinolina koje su nosile Varaždinke, a Varaždinci najradije doručkuju klipiće.

Osim zanimljivosti učenici su naučili da je Varaždin među najljepšim i najočuvanijim baroknim gradovima u Hrvatskoj. U njegovu je sjeverozapadnom dijelu je srednjovjekovna utvrda (u novije doba nazvana Stari grad), više puta je pregrađivana, do danas je održan izgled renesansne utvrde na vodi (Wasserburg). Gradsko groblje (1773.) među najljepšima je u Europi (bidermajerski i secesijski nadgrobni spomenici, groblje je zaštićeno 1966. kao spomenik parkovne arhitekture). Povlastice, kojima je Varaždin stekao status slobodnoga kraljevskog grada, podijelio mu je 1209. Andrija II., a potvrdio ih je 1220. Bela IV. Za marijaterezijanskih reformi nakon 1755. u Varaždinu se nalazilo sjedište važnih institucija banske Hrvatske. Ondje je zasjedalo Hrvatsko kraljevsko vijeće. U gradu su mnoge hrvatske velikaške obitelji podigle svoje palače (Draškovići, Keglevići, Patačići, Sermage, Batthyány, Erdődy), a zbog načina života i raskoši koja je vladala u gradu Varaždin je nazivan »malim Bečom«. Pošto je 1776. u požaru bio uništen velik dio grada, središte upravnog i političkog života Hrvatske ponovno je postao Zagreb. Danas je Varaždin prepoznatljiv po Špancir festu, Varaždinskim baroknim večerima, Vindiji i Varteksu te tehničkim i informatičkim školama i fakultetima.

U ČAKOVCU, GRADU HRVATSKIH VELIKAŠA ZRINSKIH

Kada su izašli iz autobusa, učenike je oduševio veliki park ispred Muzeja Međimurja Čakovec. Čakovec je gospodarsko i kulturno središte Međimurja.  U Čakovcu od 1954. djeluje Muzej Međimurja (arheološka, etnografska i likovna zbirka, te memorijalne zbirke skladatelja Josipa Štolcera-Slavenskoga i slikara Ladislava Kralja-Međimurca). Srednjovjekovni grad spominje se 1328. na njegovu je mjestu od 16. do 18. st. sagrađena tvrđava. Unutar zidina nalazi se tzv. Stari dvor Zrinskih. Učenike je najviše zanimala prošlost velikaške obitelji Zrinskih koja je na ovom području ostavila neizbrisiv trag. Nakon smaknuća bana Petra IV. Zrinskoga u Bečkome Novome Mjestu (1671.), grad Čakovec i svi posjedi Zrinskih zaplijenjeni su u korist Dvorske komore, a još u tijeku procesa opljačkao ga je carski general Paris von Spankau. Dio čakovečkoga bogatstva Zrinskih dospio je u Beč, na dvor cara Leopolda I., a dio je razgrabljen. Čakovečka knjižnica Zrinskih spašena je i danas se čuva u NSK. Posebno je bilo dirljivo slušati pismo koje je Petar Zrinski napisao supruzi Katarini prije smaknuća. Zrinski su svojim pisanjem i objavljivanjem djela utjecali na oblikovanje hrvatskoga jezika te su u književnosti poznati pod imenom Ozaljski književni krug koji uključuje jezične oblike triju narječja.

ODMOR I OKRJEPA U NAJSJEVERNIJOJ OPĆINI U HRVATSKOJ

Zanimljivo je bilo i putovanje od Čakovca do Svetog Martina na Muri. Učenici su vrlo brzo shvatili da se nalaze blizu Slovenije. Umorni od učenja na terenu svi su bili raspoloženi za odmor i okrjepu u izletištu Goričanec. Učenicima se posebno svidio seoski turizam u Goričancu, poljodjelstvo (kukuruz, krumpir), stočarstvo (svinja, ovca, magarac) te uzgoj pataka i gusaka. Nakon objeda slijedili su sport i zabava. Neki su igrali nogomet, neki su šetali i hranili domaće životinje, a neki su jednostavno uživali u krajoliku.

POVRATAK U PRIGORSKE SVE SVETE/SESVETE

Kamo god pođi, uvijek kući dođi. I na kraju, ipak je najveseliji bio povratak u Sesvete. Razigrani i odmorni učenici su vožnju autobusima iskoristili za bolje upoznavanje izvan učionica i školskih hodnika. Možda su se rodila neka nova prijateljstva i možda nove ljubavi na ovoj terenskoj nastavi koja je, u svakom pogledu, bila lijepa i obrazovno i odgojno korisna. U svoje Sesvete učenici su stigli u večernjim satima puni dojmova i pjesničkih slika.

 

 
RASPORED ZVONA

JELOVNIK

   

NAŠ YOUTUBE KANAL

eTwinning

Tražilica
Korisne poveznice
CMS za škole logo
Osnovna škola Luka Sesvete / Otona Ivekovića 16, HR-10360 Zagreb-Sesvete / os-luka-sesvete.skole.hr / ured@os-luka-sesvete.skole.hr
preskoči na navigaciju