2022-10-25 09:10:20

DAN JABUKA U PRODUŽENOM BORAVKU

Dan jabuka je veselo i raznoliko obilježen u produženom boravku. Učili smo, degustirali, crtali… Bili smo kuhari, slikari, istraživači…
Naše aktivnosti pogledajte u nastavku!

 

 

 

 

Učenici 1. a su se upoznali s različitim vrstama jabuke, proučavali su izgled jabuke i za što se sve koristi. Tražili su zvijezdu u jabuci te učili kako se jabuka razvija od sjemena do ploda. Zatim su rezali jabuke, radili voćne ražnjiće i uživali u slasnoj užini. Čitali su igrokaz i crtali jabuke poput Mondriana.

1. b učenici su nakon učenja o tome zašto je jabuka zdrava i kako je možemo koristiti odlučili plastelinom prikazati stablo jabuke. Organizirali su razrednu izložbu radova, razgovarali o različitim vrstama jabuka, a na kraju i uživali u njihovom okusu.

1. d razred je nakon razgovora o tome zašto je jabuka zdrava, kako se jabuke razlikuju bojom, oblikom i okusom prionuo na izradu štrudle od jabuka. Učenici su gulili i ribali jabuke te u školskoj kuhinji ispekli štrudlu od jabuka koja im je bila zdrava i ukusna užina. Naučili su i kako se jabuka razvija od sjemenke do ploda te slikali jabuke trganjem kolaž papira i kombiniranjem dviju boja.

2. b učenici su se upoznali s nekoliko sorti jabuka, te su nakon degustacije iznosili svoje dojmove o izgledu, građi, mirisu i okusu jabuka. Odabrali smo najukusniju jabuku, a zatim odlučili istražiti jabuku u likovnoj umjetnosti. Upoznali smo se s pojmom „mrtva priroda“ gledajući reprodukcije slika slavnog slikara Paula Cézannea u kojima je jabuka glavni motiv te slikali jabuke po promatranju, pokušavajući kompozicijom i miješanjem boja dočarati Cézanneov slikarski stil.

                                                                                           Eva Jošić


Osnovna škola Luka Sesvete